فهرست مطالب

طب نظامی - سال بیست و چهارم شماره 7 (پیاپی 116، مهر و آبان 1401)

مجله طب نظامی
سال بیست و چهارم شماره 7 (پیاپی 116، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • موسی بامیر*، مینا قاسمی مقدم، علی مسعود صفحات 1435-1436
  • روح الله یعقوبی، قادر غنی زاده، روح الله زابلی، احسان تیمورزاده* صفحات 1437-1446

    زمینه و هدف:

     بیمارستان سبز مفهومی در راستای صیانت محیط زیست از اقدامات مخرب انسان است که پس از جنگ های جهانی و انقلاب صنعتی و تخریب روزافزون محیط زیست، در راستای دستیابی به اهداف توسعه پایدار ظهور کرد. بیمارستان ها نیز با توجه به مسیولیت های اجتماعی خود به سمت اجرای شاخص های بیمارستان سبز حرکت کردند. این مطالعه در راستای بررسی وضعیت و چالش های موجود در دستیابی به شاخص های بیمارستان سبز طراحی گردیده است.

    روش ها

    این مطالعه از نوع ترکیبی (کمی-کیفی) بود که در یک بیمارستان نظامی، آموزشی و مرجع منتخب شهر تهران به صورت موردی در سال 1396 انجام شد. فاز اول مطالعه به صورت کمی بود و اطلاعات از طریق چک لیست ترجمه شده و آمارهای اولیه بیمارستانی گردآوری شدند. در فاز دوم که به صورت کیفی انجام گردید، اطلاعات با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 10 نفر از کارکنان بیمارستان شاغل در حیطه های مرتبط با بیمارستان سبز، جمع آوری شده و در نهایت داده ها به وسیله نرم افزار EXCEL و ATLAS ti. V.7 با استفاده از شاخص های مرکزی (کمی) و تحلیل محتوای قراردادی (کیفی) تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج فاز اول، میزان رعایت استاندارهای بیمارستان سبز بر اساس چک لیست برابر 56/8 درصد بود. در فاز دوم چالش های عمده بیمارستان در 2 حیطه اصلی عوامل درون سازمانی و برون سازمانی و 7 حیطه فرعی چالش های نیروی انسانی، سازمانی و مدیریتی، فنی، مالی، قوانین و مسایل خارجی، فرهنگی و عوامل مربوط به مراجعه کنندگان سازمان تقسیم بندی شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس چالش های احصا شده لازم است بیمارستان با همکاری برون بخشی نسبت به آموزش و فرهنگ سازی مراجعه کنندگان و پرسنل، اصلاح قوانین حاکمیتی نظیر تعرفه های انرژی، اصلاح تفکر مدیریت در برخورد با مسایل زیست محیطی و اولویت دادن به این مسایل اقدام کند تا مسیر دستیابی به شاخص های بیمارستان سبز مرتفع گردد.

    کلیدواژگان: بیمارستان سبز، توسعه پایدار، محیط زیست، چالش، استاندارد
  • اسفندیار آزاد، علی ندائی* صفحات 1447-1461

    زمینه و هدف :

    با توجه به ماهیت اختلال استرس پس از سانحه و شغل نظامی گری، چالش هایی در زمینه اثربخشی و بهبودی پایدار مداخلات روانشناختی بر علایم این اختلال در جمعیت نظامی گزارش شده است. هدف پژوهش حاضر شناسایی مداخلات روانشناختی اثربخش بر علایم PTSD و مقایسه اثربخشی آن ها در قالب مداخلات خط اول (متمرکز بر تروما) و روان درمانی های خط دوم (غیر متمرکز بر تروما) بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مرور نظام مند بود. مطالعات مرتبط از سال های 2010 تا 2022 مورد بررسی قرار گرفت و از میان آن ها 41 مطالعه واجد شرایط انتخاب شد. پایگاه های اطلاعاتی شامل Elmnet، Magiran، SID، PsycINFO، SienceDirect، Pubmed، Google Scholar بود.

    یافته ها

    مداخلات متمرکز خط اول شامل درمان های مبتنی بر ذهن آگاهی، شناختی-رفتاری، مواجهه سازی طولانی مدت، پردازش شناختی، حساسیت زدایی با حرکت تعقیبی چشم و پردازش مجدد بود که به صورت کارآزمایی بالینی اعمال شده بودند. سایر مداخلات به صورت غیرمتمرکز و با اثر قابل توجهی بر بهبود علایم PTSD در مقابل گروه انتظار داشتند. خطر سوگیری در کارآزمایی های بالینی کم و در مداخلات باز بیشتر بود. با این وجود اغلب وقتی درمان های معمول و خط دوم درمان به عنوان گروه کنترل استفاده می شد، اثربخشی ها هم ارز یا تفاوت کمی داشتند. لحاظ کردن جلسات مستمر و فشرده، فردی، نوشتاری، آنلاین و خانه محور و به خصوص تلفیق درمان های غیرمتمرکز در اثربخشی مداخلات و کاهش نرخ ریزش نقش ویژه ای داشت.

    نتیجه گیری

    مداخلات خط اول در درمان PTSD نیز در کنار کارایی از چالش هایی برخوردار هستند که برای برون رفت از این چالش ها، تغییراتی از جمله همگن سازی آزمودنی ها، کاهش فواصل جلسات، تلفیق با درمان های معمول و غیرمتمرکز بر تروما، استفاده از ابزارهای نوشتن و گوشی هوشمند، فردی سازی مداخلات و اعتماد به درمان های خط دوم در قالب کارآزمایی بالینی می تواند راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: استرس پس از سانحه، مداخله روانشناختی، نظامیان، مرور نظام مند
  • شعری سوری، سمیه فرهنگ دهقان، علی صالحی سهل آبادی*، سهیلا خداکریم اردکانی، فهیمه رمضانی تهرانی صفحات 1462-1473

    زمینه و هدف:

     شاغلین در نیروگاه های برق به علت کار با بوستر پمپ ها، کندانسورها، فن ها، بویلرها، دریچه های بخار و سایر تجهیزات در مواجهه با صدا می باشند. صدا به عنوان یک عامل زیان آور شایع، اثرات مخربی بر سلامتی انسان دارد. احتمال اثر صدا به عنوان یک استرس زای شغلی بر فاکتورهای باروری وجود دارد و یکی از مشکلات مشاهده شده در جوامع مختلف ناباروری است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط مواجهه شغلی با صدا با سطح برخی هورمون های تولید مثل مردان شاغل در نیروگاه برق می باشد.

    روش ها

    مطالعه توصیفی-تحلیلی در بین شاغلین بخش های مختلف نیروگاه برق منتخب در اطراف تهران در سال 1398 اجرا شد. 122 مرد شاغل در نیروگاه با شرایط سنی 50-20 سال، عدم سابقه ناباروری و عدم مصرف داروهای مکمل بدنسازی و استروییدی انتخاب شدند. پس از تکمیل پرسشنامه های مصرف دخانیات و کیفیت خواب پیترزبورگ (PSQI)، قد و وزن به منظور محاسبه  BMIسنجش شد. مواجهه با صدا با استفاده از دستگاه صداسنج (SLM) اندازه گیری شد و با توجه به مدت زمان هر وظیفه شغلی، تراز معادل فشار صوت برای افراد محاسبه گردید. سطح سرمی هورمون های تستوسترون آزاد، LH، FSH  شرکت کنندگان تعیین گردید. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  SPSSنسخه 25 انجام شد.

    یافته ها

    بین ویژگی های دموگرافیک (وضعیت تاهل، شیفت کاری، تحصیلات، کیفیت خواب و مصرف دخانیات) با سطح سرمی هورمون های تستوسترون آزاد، LH و FSH رابطه آماری معنی داری وجود نداشت. با افزایش سن (0/005=P، 25/0-r=) و سابقه کار (0/025=P، 0/203-r=) سطح سرمی هورمون LH به طور معنی دار کاهش یافت. در بررسی رابطه BMI با سطح هورمون ها، علی رغم کاهش سطح هورمون های تولید مثل با افزایش وزن، رابطه معنی دار نبود (0/05>p). بین میزان مواجهه با صدا با سطح سرمی هورمون های تستوسترون آزاد، LH و FSH رابطه معنی داری مشاهده نگردید (0/05>p).

    نتیجه گیری

    ارتباطی بین مواجهه با صدا و ویژگی های دموگرافیک با سطح هورمون های تولیدمثلی تستوسترون آزاد، LH و FSH وجود نداشت. با این وجود بدون استفاده از روش های دقیق تر و برآورد عملکرد باروری مردان و روش مطالعه قوی تر، نمی توان در این خصوص اظهار نظر قطعی نمود.

    کلیدواژگان: هورمون های تولیدمثل مردان، نیروگاه برق، مواجهه با صدا، کیفیت خواب، مصرف دخانیات، شاخص توده بدنی
  • طه نصیری، حسین شیروانی* صفحات 1474-1484

    زمینه و هدف:

     هدف این مطالعه تعیین و تبیین هر یک از عوامل اثرگذار در ورزش نیروهای مسلح ایران با رویکرد سلامت بود. سیاست گذاری ورزشی بدون بررسی جامع تمامی عوامل اثرگذار و میزان اهمیت هر یک از عوامل ممکن نخواهد بود.

    روش ها

    20 مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با 20 نفر از نخبگان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران شامل 12 نفر از مدیران و فرماندهان و 8 نفر از نخبگان دانشگاهی انجام شد. داده ها با استفاده از کدگذاری سه مرحله ای بر اساس نظریه داده بنیاد تحلیل شد. پژوهشگران با کدگذاری سه مرحله ای (کدهای باز، مضامین و مقوله ها) به دنبال شناسایی عوامل اثرگذار بر سیاست های ورزش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بودند.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده ها 1316 کد باز به 5 مداخله اصلی شامل مداخلات حقوقی (767 کد، 58/3 درصد)، مداخلات محیط اجتماعی (269 کد، 20/4 درصد)، مداخلات ورزشی (162 کد، 12/3 درصد)، مداخلات محیط فیزیکی (110 کد، 8/4 درصد) و مداخلات فناورانه (8 کد، 0/6 درصد) طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

    تحقیق حاضر نشان می دهد که مداخلات ورزشی یکی از مداخلات مستقل در سیاست گذاری ورزش سلامت محور در نظر گرفته می شود چراکه نیروهای مسلح فقط یک سازمان با ماموریت ورزشی نیست. همچنین، مداخلات فناورانه یکی از مداخلات اساسی در فعالیت بدنی و سلامت مبتنی بر ورزش محسوب نمی شود. این نشان می دهد که مسیله تغییرات مبتنی بر فناوری در فرهنگ نیروهای مسلح ایران هنوز به طور واقعی به عنوان یک مداخله اثربخش تلقی نمی شود. به طورکلی عوامل اثرگذار بر سیاست گذاری ورزش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران شامل مداخلات حقوقی، محیط اجتماعی، محیط فیزیکی و ورزشی است، که اهمیت مداخلات حقوقی نسبت به سایر مداخلات بسیار بیشتر است.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، نظریه داده بنیاد، ورزش همگانی، نیروهای مسلح
  • محسن محرابی، حسام اکبری*، حامد اکبری صفحات 1485-1493

    زمینه و هدف:

     از جمله روش های پرتو درمانی مناسبی که برای درمان سرطان هایی نظیر مغز، سر و گردن، پوست و اخیرا کبد پیشنهاد شده است، روش نوترون درمانی با بور است. لذا انتخاب مناسب حفاظ نوترونی در اتاق درمان به روش نوترون درمانی از جایگاه ویژه ای برخوردار است چراکه جذب نوترون در حفاظ ممکن است به تولید پرتوهای گاما منجر شود که خود می تواند اثرات مخربی داشته باشد. در صورت مواجه با پرتو گاما می توان نقش حفاظ را با افزایش چگالی آن و از طریق تغییر در تراکم عناصر به کار رفته در حفاظ بهبود بخشید اما در ارتباط با حفاظ سازی پرتوهای نوترون، به دلیل تفاوت در برهمکنش نوترون ها با ماده نسبت به پرتو گاما و نیز وابستگی انرژی جنبشی و سطح مقطع واکنش نوترون با اتم های تشکیل دهنده حفاظ، این امر پیچیده تر است.

    روش ها

    در این مقاله با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو و به همراه آن آزمایش های انجام شده به بهینه سازی حفاظ نوترون به عنوان حفاظ در برابر پرتوهای یونیزان نوترون ناشی از چشمه نوترونی در روش نوترون درمانی پرداخته شده است. به همین منظور، ارزیابی ویژگی های حفاظت در برابر پرتو نوترون برای حفاظ معمولی و حفاظ با عناصر سنگین است که با رزین اپوکسی و گادولینیوم اصلاح و بهبود داده شده اند مورد بررسی قرار گرفت. به همین جهت در ابتدا برای ارزیابی کارایی حفاظ طراحی شده برای پرتوهای نوترون از شبیه سازی انجام شده با کد MCNP استفاده شد. در انتها مقایسه ای بین نتایج حاصل از شبیه سازی MCNP و آزمایش واقعی ارایه شد.

    یافته ها

    گادولینیوم یک افزودنی کارآمد برای تضعیف نوترون های کم انرژی است اما از نظر حفاظت در برابر نوترون های سریع اثرگذاری مناسبی ندارد. همچنین رزین اپوکسی خاصیت حفاظتی کامپوزیت را در برابر تابش پرتوهای نوترون بهبود می بخشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که افزودن پلیمرهای به کار گرفته شده در حفاظ کامپوزینی و روش ارایه شده برای بهبود حفاظ نوترونی می تواند ویژگی های حفاظ را برای پرتوهای نوترون بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: پرتو درمانی، پرتوهای یونیزان، نوترون درمانی با بور، نوترون، پلیمر
  • مجدالدین قلاوند، احسان لطفی، هادی لطفی، هادی اسمعیلی گورچین قلعه* صفحات 1494-1503

    در جنگ جهانی اول برای اولین بار از سولفور موستارد یا گاز خردل به عنوان یک سلاح شیمیایی استفاده شد. سالیان بعد رژیم بعثی عراق در طول جنگ تحمیلی (هشت سال دفاع مقدس) علیه جمهوری اسلامی ایران از این گاز سمی بر علیه رزمندگان و مردم شهرهای ایران استفاده کرد که با وجود گذشت چندین سال از جنگ، شمار زیادی از جانبازان شیمیایی هنوز هم از عوارض آن رنج می برند. گاز خردل یک ماده آلکیله کننده قوی با خاصیت سیتوتوکسیک و موتاژنیک بوده که در تماس با پوست باعث ایجاد تاول در غشاهای مخاطی و پوست می شود. اغلب به صورت مایع روغنی بی رنگ یا زرد کهربایی است. در غلظت های بالا، بوی مشمیز کننده ای شبیه ترب کوهی، پیاز یا سیر دارد که بیشتر به علت آلودگی با سولفید اتیل و سایر تولیدات جانبی سنتز آن است. مطالعات مختلف ثابت کرده اند که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض این گاز سمی، می تواند منجر به اختلالات تنفسی و سرطان ریه شود. با توجه به مقاومت های دارویی و شرایط خاص جانبازان شیمیایی مبتلا به سرطان ریه، یکی از روش های نوین پیشنهادی برای درمان آن ها، استفاده از ویروس های انکولیتیک می باشد. هدف از مطالعه حاضر مروری بر پتانسیل درمانی ویروس های انکولیتیک در درمان سرطان ریه ناشی از عوامل شیمیایی جنگی می باشد.

    کلیدواژگان: ویروس های انکولیتیک، سرطان ریه، عوامل شیمیایی جنگی، گاز خردل
|
  • Mousa Bamir*, Mina Ghasemi Moghadam, Ali Masoud Pages 1435-1436
  • Rouhollah Yaghoubi, Ghader Ghanizadeh, Rouhollah Zaboli, Ehsan Teymourzadeh* Pages 1437-1446
    Background and Aim

    Green Hospital is a concept that protects the environment from destructive human actions. It has emerged to achieve the goals of sustainable development, following the world wars, the industrial revolution, and the increment of environmental destruction. Further, Hospitals have moved towards the implementation of green hospital criteria according to their social responsibilities. This study aimed to investigate the challenges of achieving green hospital indicators.

    Methods

    The present study was conducted as a Mixed Method (quantitative and qualitative) in a military, educational, and selected reference hospital in Tehran in 2016. The first phase was quantitative which was performed based on collected information through translated checklists and initial hospital statistics. In the second phase, qualitative information was obtained by using semi-structured interviews with 10 hospital employees working in the fields related to the green hospital, Finally. the data were analyzed with EXCEL and ATLAS.ti software (Version 7) by utilizing central criteria (quantitative) and conventional content analysis (qualitative).

    Results

    Based on quantitative findings of the checklist, the rate of compliance with the Green Hospital criteria was 56.8 percent. In the qualitative phase, the main challenges of the hospital were divided into two main categories (Internal and External factors) and 7 sub-categories, including the challenges of human resources, organizational and managerial, technical, financial, laws and foreign issues, cultural, and factors related to the organization's clients.

    Conclusion

    Based on the identified challenges, hospitals should work with external collaboration on educating and cultivating the clients and staff, amending government laws, modifying management thinking against environmental issues, and prioritizing these issues to pave the way for achieving green hospital criteria.

    Keywords: Green Hospital, Sustainable Development, Environment, Criteria
  • Esfandiar Azad, Ali Nadaei* Pages 1447-1461
    Background and Aim

    Considering the nature of post-traumatic stress disorder (PTSD) in the military profession, challenges in the effectiveness of psychological interventions on the symptoms of the disorder and sustainable recovery have been reported among the military population. The present research aims to identify effective psychological interventions for PTSD symptoms and compare their effectiveness as first-line therapy (trauma-focused) and second-line therapy (non-trauma-focused).

    Methods

    The systematic review method has been performed in the present research. Related studies from 2010-2022 were reviewed and 41 qualifying studies were selected. The database included Elmnet, Magiran, Google Scholar, Pubmed, Science Direct, PsycINFO, and SID.

    Results

    Focused first-line interventions included therapies based on mindfulness, cognitive-behavioral, long-term exposure, cognitive processing, and eye movement desensitization and reprocessing (EMDR), which were applied in clinical trials. Other non-trauma-focused therapies had a significant effect on improving PTSD symptoms compared to the wait group. The risk of bias was low in clinical trials and higher in non-trauma-focused therapies. Nevertheless, when the conventional therapies and second-line therapies were performed on the control group, the effectiveness was often equal or with insignificant differences. Including continuous and intensive individual, written, online, and home-based sessions, particularly the integration of non-trauma-focused therapies played a special part in the effectiveness of interventions and reducing the dropout rate.

    Conclusion

    The first-line interventions to treat PTSD also have their pros and cons. Changes can be made to resolve these challenges, including the homogenization of subjects, shorter intervals between sessions, integration of the conventional and non-trauma focused therapies, using writing tools and smart phones, personalized interventions, and trust in second-line therapies in terms of clinical trials

    Keywords: Post Traumatic Stress Disorder, Psychological Intervention, Military, Systematic Review
  • Sheari Suri, Somayeh Farhang Dehghan, Ali Salehi Sahlabadi*, Soheila Khodakarim Ardakani, Fahimeh Ramezani Tehrani Pages 1462-1473
    Background and Aim

    Employees in power plants are exposed to noise due to working with booster pumps, condensers, fans, boilers, steam valves, and other equipment. Noise, as a common detrimental factor, has devastating effects on human health. Today, infertility is one of the problems observed in different societies, and it is possible that noise, as a job stressor, affects fertility factors. The aim of this study is to investigate the relationship between occupational exposure to noise and the levels of some reproductive hormones in men working in power plants.

    Methods

    A descriptive-analytical study was conducted among the employees of different sections of the selected power plant around Tehran, in 2019. One hundred and twenty-two men working in the power plant were selected based on the age of 20-50 years, no history of infertility, and no use of bodybuilding supplements and steroids. They completed the Smoking and Petersburg Sleep Quality Index (PSQI) questionnaires, and their height and weight were measured to calculate Body Mass Index (BMI). Noise exposure was measured using the sound meter (SLM). Regarding the duration of each job task, the equivalent sound pressure level for individuals was calculated. Serum levels were determined for free testosterone, luteinizing hormone (LH), and follicle stimulating hormone (FSH). The data were analyzed using SPSS version 25 statistical software.

    Results

    There was no statistically significant relationship between demographic factors (marital status, work shift, education, sleep quality, and smoking) with serum levels of free testosterone, LH, and FSH. With increasing age (r=-0.25, P=0.005) and work experience, serum levels of LH decreased significantly (r=-0.203, P=0.025). In the study of the relationship between BMI and hormone levels, despite a decrease in the level of reproductive hormones with weight gain, no significant relationship was observed (P>0.05). There was no significant relationship between noise exposure and serum levels of free testosterone, LH, and FSH (P>0/05).

    Conclusion

    There was no relationship between noise exposure and demographic factors with the levels of free reproductive hormones, testosterone, LH, and FSH. However, it is not possible to make a definite statement in this regard without using more accurate methods to estimate male fertility performance and using a stronger study method.

    Keywords: Male Reproductive Hormones, Power Plant, Exposure to Noise, Sleep Quality, Smoking, Body Mass Index
  • Taha Nasiri, Hossein Shirvani* Pages 1474-1484
    Background and Aim

    The aim of this study was to discover and explain factors affecting the health-oriented sport of the Iranian Armed Forces. Sports policy-making will not be possible without a comprehensive investigation of all the effective factors and their importance.

    Methods

    Semi-structured interviews were conducted with 20 elites of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran, including 12 managers, commanders, and eight academic elites. Data were analyzed through a three-step coding based on grounded theory. Researchers sought to identify the factors influencing the sports policies of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran by coding in three steps (open codes, themes, and categories).

    Results

    After data analysis, 1316 open codes were categorized into five primary interventions, including legal interventions (767 codes, 58.3%), social environment interventions (269 codes, 20.4%), sports interventions (162 codes, 12.3%), physical environment interventions (110 codes, 8.4%) and technological interventions (8 codes, 0.6%).

    Conclusion

    Analysis revealed that sports intervention was considered one of the independent interventions in sports policy emphasizing health because the armed forces are not a specific organization with a sports mission. Also, technological interventions were not considered one of the primary interventions in physical activity and sports-based health. It indicated that technology-based alterations are still not considered an effective intervention in Iran's armed forces culture. Generally, the factors influencing the sports policy of the Islamic Republic of Iran included legal intervention, social environment, physical and sports environment, and legal intervention affected the highest impact in comparison with other interventions.

    Keywords: Physical Activity, Grounded Theory, Sport for All, Armed Forces
  • Mohsen Mehrabi, Hesam Akbari*, Hamed Akbari Pages 1485-1493
    Background and Aim

    One of the best radiotherapy methods that have been suggested for the treatment of cancers such as brain, head and neck, skin, and recently liver is boron neutron capture therapy. Therefore, neutron shielding in the treatment room is important because the absorption of neutrons in the shield may lead to the production of gamma rays, which can have destructive effects. While an increase in density of the elements used in the shield is generally sufficient for gamma radiation shielding, protection against neutrons is more complicated. It is due to variations in neutron interactions with the matter based on their kinetic energy and reaction cross-sections with the shield component atoms.

    Methods

    In this paper, it will be developed a neutron shield that is a proper shield against ionizing radiation, will be accomplished via the use of experiment-based optimization of materials backed by Monte Carlo simulations. Also, the neutron shielding characteristics of conventional and heavy-weight shields modified with epoxy resin and gadolinium oxide were investigated. The shielding effectiveness against neutrons was initially modeled using the MCNP code. In the end, the comparison of MCNP simulated results and the real experiment was presented.

    Results

    Gadolinium is an efficient additive for weakening low-energy neutrons, but it does not have a good effect in terms of shielding against fast neutrons. Also, Epoxy resin improves the shielding property of the composite against neutron radiation.

    Conclusion

    The results show that the addition of the polymers used in composite shielding and the proposed method for developing the neutron shield can improve the shielding characteristics for neutron beams.

    Keywords: Radiotherapy, Ionizing Radiation, Boron Neutron Capture Therapy, Neutrons, Polymers
  • Majdedin Ghalavand, Ehsan Lutfi, Hadi Lotfi, Hadi Esmaeili Gouvarchin Ghaleh* Pages 1494-1503

    In World War I, sulfur mustard or mustard gas was used as a chemical weapon for the first time. Years later, during the imposed war (eight years of holy defense) against the Islamic Republic of Iran, Iraq used this poisonous gas against the soldiers and people of Iranian cities. Many years after the war, many chemical veterans still suffer from its effects. Mustard gas is a strong alkylating substance with cytotoxic and mutagenic properties, which causes blisters in mucous membranes and skin when it comes in contact with the skin. It is usually a colorless or amber-yellow oily liquid. In high concentrations, it has a disgusting smell similar to horseradish, onion, or garlic, which is mostly due to contamination with ethyl sulfide and other byproducts of its synthesis. Various studies have proven that long-term exposure to this toxic gas can lead to respiratory disorders and lung cancer. Considering the drug resistance and special conditions of chemical veterans with lung cancer, one of the new methods proposed for their treatment is the use of oncolytic viruses. The purpose of this study is to review the therapeutic potential of oncolytic viruses in the treatment of lung cancer caused by chemical warfare agents.

    Keywords: Oncolytic Viruses, Lung Cancer, Chemical Warfare Agents